L'European Green Deal és la nova estratègia de creixement europea que té com a objectiu transformar la UE en un economia eficient i competitiva en recursos on no hi hagi emissions netes de gasos d'efecte hivernacle el 2050.
Per complir, caldrà repensar les polítiques d'energia neta en tota l'economia, indústria, producció i consum, a gran escala les d'infraestructures, transport, alimentació, agricultura, construcció, impostos i beneficis socials.
A «A Clean Planet for all - A European strategic long-term vision for a Prosperous, modern, competitive and climate neutral economy» la Comissió ja ha establert una visió clara de com aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050. Aquesta visió hauria de ser la base de l'estratègia a llarg termini que la UE presentarà als membres de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a principis de l'2020. Es pretén establir clarament condicions per a una transició efectiva i justa, per proporcionar transparència i estabilitat als inversors , així com garantir que la transició sigui irreversible.
Aplicant les polítiques actuals només reduiran les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 60% per al 2050. Molt queda per fer i això portarà una acció climàtica més ambiciosa en la pròxima dècada en la Unió.
Si persisteixen les diferències en els nivells d'ambició a tot el món, a mesura que la UE continuï augmentant la seva, la Comissió proposarà un nou mecanisme d'ajust de l'carboni en frontera, per a certs sectors i reduir així el risc de fugida de carboni. Això asseguraria que el preu de les importacions reflecteixi amb més precisió el seu contingut de carboni. Mesura que serà dissenyada en línia amb les normes de l'Organització Mundial de Comerç i altres obligacions internacionals de la UE.
Com pròxims passos, la Comissió Europea publicarà una proposta de Llei sobre el clima que consagri l'objectiu de neutralitat climàtica per al 2050 i una nova estratègia industrial per a la UE, al març de l'any 2020.
A l'estiu d'aquest 2020, la Comissió presentarà també un pla d'impacte avaluat per augmentar els objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de la UE abans de l'any 2030 entre un 50% i un 55% en comparació amb els nivells de 1990. per això, la Comissió, abans de juny de 2021, revisarà tots els instruments de política rellevants relacionats amb el clima. Això podria incloure el Sistema de Comerç d'Emissions (EU ETS), una possible extensió d'aquest sistema a nous sectors, nous objectius dels Estats membres per reduir les emissions en els sectors fora de l'Sistema de Comerç d'Emissions i la regulació sobre l'ús de la terra, el canvi d'ús d'aquesta terra i la silvicultura.